Ämnesområden

e-handel med några klick

Att lägga upp en ny e-handel kan genomföras med bara några klick och det tar inte många minuter att välja designmall och koppla på ett lämpligt betalsystem. Det som tar längst tid är att lägga in de produkter du tänkt sälja i din e-handel. Att lägga upp priser på olika produkter och bildhanteringen kan ta några timmar i anspråk, beroende på hur många produkter du har samt tillgång till bra, lämpliga bilder.

Ovanstående enkelhet finns i flera e-handelsplattformar till exempel Shopify och det är lätt att tro och bli övertygad om att ditt företags nya e-handel bara är några klick bort. Dessutom gratis eller nästan gratis!

e-handel

Men för företaget som vill starta och bygga en mer professionell e-handel med ambitioner på både tillväxt och vinst, integrerad med företagets affärssystem och olika logistiklösningar är situationen mer komplicerad. Framförallt är den dyrare och tar mer tid i anspråk.

Automatiserad e-handel

I vår del av världen är det alltid företagets arbetskraft som kostar mest. Därför måste vi använda IT-system och e-handelslösningar som innebär automatisering och effektiva processer utan inblandning eller så liten inblandning som möjligt av personal.

De mest framgångsrika e-handelsföretagen har idag byggt hela sin verksamhet på automatiserade processer och flöden från marknadsföring, inköp, leverans till returhantering.

Här räcker inte den enkla e-handelsplattformen som man startar snabbt och nästan är gratis. Det finns idag standardiserade e-handelsplattformar som för en överkomlig investering i både egen tid och pengar innehåller mycket funktionalitet för en automatiserad, flexibel och effektiv e-handel.

Samverkan i ett e-handelsprojekt

Ett seriöst e-handelsprojekt omfattar flera leverantörer som ska samverka. I vissa fall finns flera  av de önskade tjänsterna hos samma företag, men oftast är projektet med den nya e-handelsplattformen en samverkan av leverantörer kring till exempel:

– Affärssystem
– E-handelsplattform
– Betalväxel
– Designbyrå
– Fakturaleverantör
– Avtal med bank för kortbetalningar
– Transportadministrativt system
– Logistikpartner

Att sätta upp en ny e-handelsplattform klarar många, ibland med bara några klick och nästan gratis. Men för en automatiserad e-handel med integrationer till affärssystem och affärslogik, där ni tjänar pengar på e-handel är betydligt svårare och kräver mer.

Tips från andra om e-handel

Här skriver vi mer om information kring e-handel med tips på mässor, bloggar, poddar, nyhetsmail, sociala medier mm som handlar om e-handel.

Ett annat sätt är helt enkelt att maila din e-handelsfråga direkt till mig.

Jari Koskela systemstodsbloggen  Jari Koskela, jari.koskela@systemstod.se

Dela: