Ämnesområden

Historien bakom Sage X3 affärssystem

För cirka tre år sedan tog vi in ett nytt affärssystem på den svenska marknaden – Sage X3. Internationellt används affärssystemet av cirka 7 000 företag men då, för tre år sedan var Sverige och Norden en "vit fläck". Idag är Sage X3 affärssystem översatt till svenska och anpassat för svensk lagstiftning och ett 10-tal företag är i drift på. 

Historien bakom Sage X3 

Sage X3 utvecklades av Adonix, ett mjukvaruföretag grundat av Emile Hamou 1979 i Paris. Företaget kallades ursprungligen SPEMI (Société Parisienne de Micro-Informatique). Företagets ursprungliga plattform var SORD, ett japanskt datorföretag som byggde mikrodatorer. UNIX var det operativsystem man valde och SPEMI skrev sitt ursprungliga affärssystem för denna plattform och kallade det ADONIX som är en akronym för Accès aux DONnées sous unIX vilket betyder Access to Data på Unix.

Den första produkten var Adonix Enterprise V2 som täckte alla områden och funktioner inom affärssystem förutom tillverkning.

Förvärv

Adonix förvärvade företaget PRODSTAR som erbjöd systemet P2 som fokuserade på tillverkning, men använde en äldre Cobol kod. X i X3 representerar kombinationen av Adonix V2 och PRODSTAR P2-produkterna. 3 representerar produktens mål att ge tre gånger så mycket värde som tidigare versioner. Den första versionen av det som idag är Sage X3 släpptes år 2000 med fyra nya versioner de första fem åren som representerade en betydande investering (Adonix hade investerat 20% av intäkterna i FoU årligen).

I december 2002 förvärvade Adonix systemet CIMPRO från MAI Systems. CIMPRO var en gång en ledande produkt, men tekniken hade förbättrats. Mycket av tillverkningsfunktionaliteten i CIMPRO byggdes om i utvecklingsplattformen för X3. Vilket då gjorde X3 till ett av mycket få affärssystem med stöd för både diskret och processtillverkning från en och samma kodbas.

Adonix förvärvade 1999 GSI Transcomm baserat i Pittsburgh och därför ligger Sage X3 amerikanska kontor i Pittsburgh även idag. Transcomm var tidigare känt som ADP-GSI Logistics and Distribution som utvecklade TOLAS, ett gammalt affärssystem skrivet på DEC VAX för HP OpenVMS Alpha-plattformen.

Sage förvärvar Adonix

Adonix var nu ledande på den franska marknaden men med begränsade framgångar på andra marknader och internationellt. Men det förändras då företaget fövärvades år 2005 av Sage Group. Till en början verkade det som om Sage inte riktigt förstod var X3 passade in i deras globala portfölj av affärssystem. Men det tog inte lång tid för dem att se de internationella möjligheterna för Sage X3 att bli ett globalt affärssystem, ovanför deras traditionella redovisningsapplikationer i varje region.

Under Sage's ägande har Sage X3-produkten (nytt namn för Adonix X3) blommat upp med stora investeringar i användargränssnitt, funktionalitet och integrationer samt en stark rekrytering av partners globalt. Där en av dessa Sage X3 partners i världen är Systemstöd i Sverige

Nu känner du hela historien om Sage X3.

Du läser mer om oc ser videos om Sage X3 affärssystem på vår hemsida här >

Historien bakom Sage X3 affärssystem  


Andra blogginlägg om affärssystem

Vår resa till nytt affärssystem – analysen >
Drift av affärssystem >
Vår resa till nytt affärssystem – beslutet >


Dela: